Szkło a kryształ - w czym tkwi różnica?
Niegdyś kryształy zdobiły gabloty starodawnych meblościanek, jakie stanowiły podstawę aranżacji mieszkań lat 90-tych. Były standardową dekoracją salonów, służyły także na szczególne okazje, pełniąc funkcję eleganckich naczyń mających upiększać nakrycie stołowe i podkreślać wagę nietuzinkowych uroczystości. Kiedyś pospolicie występujące kryształy obecnie stanowią namiastkę luksusu. W niniejszym artykule podpowiemy, w jaki sposób odróżniać je od tradycyjnego szkła.
Nie tylko skład
Kryształ, fachowo rzecz biorąc, to szkło ołowiane. Nie musimy jednak zagłębiać się w skład chemiczny konkretnych produktów, aby mieć pewność, że dany wyrób rzeczywiście jest prawdziwym kryształem. Równie dobrze zasadnicze różnice między szkłem klasycznym a ołowianym da się dostrzec gołym okiem, wystarczy do tego tylko wnikliwe przyjrzenie się danemu naczyniu. Rozbieżności tyczyć się będą bowiem m.in. masywności produktu, jego grubości, przejrzystości, refrakcji, wagi oraz struktury.
Który solidniejszy?
Szkło ołowiane w zestawieniu z tradycyjnym szkłem okazuje się bardziej miękkie, dlatego też kryształowe wyroby znacznie rzadziej wykorzystuje się do zastosowania codziennego. O wiele praktyczniejsze, gdyż mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne czy stłuczenia, są zwykłe szklane naczynia. W szkle ołowianym, dzięki wspomnianej miękkości, łatwiej się rzeźbi, stąd możliwe jest nadawanie kryształowym wyrobom rozmaitych form i wzorów. Tym samym warto stwierdzić, że kryształy są masą znacznie bardziej plastyczną.
Jaki odcień?
Stawiając obok siebie szklankę ze zwykłego szkła oraz ze szkła ołowianego również od razu zobaczymy rozbieżności wiążące się chociażby z nieco innym zabarwieniem masy szklanej. W przypadku kryształów mowa o większej przejrzystości. To wynik wykorzystania podczas procesu wytwórstwa wspomnianych wcześniej dużych ilości ołowiu. Nieprzypadkowo zrodziło się bowiem określenie „kryształowość” jako synonim przezroczystości. Krystaliczność stanowi przydatną właściwość na przykład podczas degustacji szlachetnych trunków typu wino. Prościej jest ocenić kolor alkoholu a tym samym sklasyfikować jego jakość. To, co jest bardziej estetyczne to już natomiast kwestia gustu i indywidualnych upodobań.
Jak dźwięczą?
Uderzając lekko sztućcem o kryształ oraz stukając w tradycyjny wyrób ze zwykłego szkła także dostrzeżemy różnicę, a w zasadzie ją usłyszymy. Kryształ jest bardziej „dźwięczny”. Stukot w produkt zrobiony ze szkła ołowianego przypomina dzwonienie dzwoneczkami. Jeżeli natomiast chodzi o pospolite szkło, to po uderzeniu w nie wydobywa się niski dźwięk, który nie jest już tak melodyjny jak w przypadku kryształu, ale bardziej tępy, mniej wyrazisty i stłumiony.
Co z wagą?
Odmienność między kryształem a szkłem standardowym tyczy się też ciężaru obu tworzyw. Szkło ołowiane jest znacznie cięższe wagowo niż szkło zwykłe. Niekiedy ciężkość kryształu jest też kilka razy większa niż tradycyjnego szkła. Wystarczy wziąć w dłoń szklankę czy kieliszek z obu charakteryzowanych materiałów a różnicę da się wyczuć natychmiast.
Z czego bardziej błyszczy?
Mając kieliszek ze szkła klasycznego oraz kieliszek kryształowy, widoczna jest również zasadnicza różnica w kwestii refrakcji, czyli zdolności odbijania promieni słonecznych. Zwykły szklany wyrób nie będzie pochłaniał światła aż tak jak naczynie ze szkła ołowianego. W rezultacie na tradycyjnej szklance nie będzie tak efektownego blasku jak na krysztale. Dlatego też kryształowe produkty uznaje się za ekskluzywne.